27. září 2012

Jak na kulaté jídlo, jehož součástí je zmrzlina

Jelikož jsem v poslední době kuchařivý, musím se s vámi podělit o další recept, který jsem vyzkoušel a snědl. Taky bych měl přiznat, že hlavním kuchařivým aktérem byl @danextsux, který udělal většinu složité práce a já pak jen dělal tvary a vytahoval věci s mrazáku. Případně jsem pokyvoval hlavou, čímž jsem vyjevoval, že má @danextsux kuchařivou pravdu.

Nicméně to nic nemění na tom, že se jedná o nadbáječné jídlo, které je vhodné i k uctění pana nadlesního, co má v zimě roh, na který ale nikdy netroubí. Jelikož se ale v základu jedná o docela chudojídlo, přidali jsme unikátní věc - domácí zmrzlin, který celkový dojem posunuje vzhůru jako stlačení páčky na židli, jejíž sedátko zrovna nikdo neokupuje.

Co na věc potřebujete (můj recept je pro dva, protože jsme to tak dělali a navíc je na tom jasně vidět, jak moc jsem sociální!):
  • kuchařivec (může být jeden, ale ve dvou je to větší legrác)
  • 500g zmrazených malin (kilogramový pytel zmraženců z Makra to jistí, ale zkuste se podívat i v jiných obchodních řetězcích. Kdyžtak můžete jít pro čerstvé a zamrazit je. Nebo maliny nahradit čímkoliv jiným, podle vaší chuti, jelikož jsem nikde nenapsal, že se nutně musí jednat o ovocné tvarohové knedle)
  • 2 vaničky naplněné 250g měkké tvarožiny (normální i beztučný)
  • 480g mouky. Tipl bych, že polohrubé
  • 4 lžíce oleje. Normálního
  • 2 vajca (aspoň myslím. Pokud bude jídlo nechutné, prostě ho udělejte znova a vajca tam nedávejte)
  • 1-2 jogurty (radši nízkotučné, jelikož to je jenom taková břunda a bohatě to stačí. Smetanovosti ne, protože jsou moc hutné)
  • potravinové barvivo, pokud chcete mít více veselosti v talíři. Přidejte ho pak do těsta
  • velký hrnec
  • moučková cukra
  • obyčejnou vodu
  • troch soli
  • míchátko
  • polívkový lžic
  • mixér
  • loudnu na těst
  • šporák

Jak na věc:
  1. Vemte loudnu na těst a dejte do ní mouk, tvarožin, vajca, olej a špetk solu.
  2. Návod si před vařením přečtete až do konce, protože body nenásledují přímo po sobě. Některé činnosti (dělání zmrzlinu) vnořujete do jiných.
  3. Míchejte, až je z toho těsto.
  4. Vyndejte z mrazáku maliny.
  5. Posaďte si těstový bochánek na pracovní link a vyžďubněte z něj kus, který je velký asi tak do dlaně (do mé dlaně, takže malý kus). Mějte před tím trochu vlhké ruce (ale NE mokré). V dlani ten kus rozplácněte do placičkova. Pak doprostřed placičky vložte malin a zabalte ho do placičky, abyste ve výsledku měli bakuli, která má vprostřed tu malinu. Dobře to udusejte, ať v sobě bakule nemají díry.
  6. Omyjte si ruce (ano, hned po udělání jedné bakule) a jemně je osušte, ale ne úplně do sucha. Když totiž máte suché ruce, tak se to moc lepí a když máte mokré ruce, tak se to taky moc lepí a vznikají ježaté bakoule. Můžete si je prohlédnout na obrázku, na kterém jsou naše bakule vystavené.
  7. Dělejte malinové bakule, dokud máte těst.
  8. Plácněte na šporák velký hrnec, který tak do poloviny naplníte vodou. Může být klidně teplá
  9. Dejte do toho bakule. Dejte jich tam tolik, aby se všechny najednou (kdyby chtěly) mohly nadechovat nad hladinou. Pokud se tam takhle všechny nevejdou, musíte to vařit na várky nebo si vzít víc hrnců.
  10. Nechte to vařit. Odšťuchujte jemně bakule ode dna, aby se nepřichytly. To by bylo lojné. Jakmile se budou bakule nadechovat (vyplavou odspoda hrnce nahoru), odpočítejte 3 minuty a vytahejte je opatrně ven. Nejlépe pomocí míchátka. Nikdo nechce bakule pomlátit.
  11. V době, kdy máte hlídat bakule a odšťuchovat je ode dna, můžete udělat zmrzlin. Vezmete si mixér a dáte do něj nízkotučný jogurt (tu mřundu vodnatou) a polívkový lžic moučkové cukry. A všechny zbývající maliny. Mixujte, dokud z toho není zmrzlina.
  12. Do misky si dejte určitý počet bakulí a naaranžujte na ně zmrzlinu.
  13. Konzumujte.


Pro zájemce o sňatek: @danextsux už je zadaný.
Pro zájemce o chutné jídlo: pokud recept nefunguje, zmatenosti směřujte na @danextsuxe.

13. září 2012

Jak na Kedlubnové jídlo

Tak jsem se rozhodl, že budu velmi hodný a přidám do sdíleného vědra svých moudrostí další recept, který sice není z mé hlavy, ale zato je velmi chutný. Tím jsem naznačil, že recept ani nápad nepatří mi, ale budu dělat, jakože ano, abych vypadal chytřeji a měl naději na to, že budu oblíbenější. Tímto děkuji @evisek_net.

Úvodem bych řekl, že hodně z nás má rádo kedlubny. Nedělal jsem na to žádné výzkumy, ale je to můj blog a proto zde platí slovo a proto to tak je. Nutné je však zmínit, že mnoho lidu je nemůže jíst, protože se jim z nich dělají blíže nespecifikované šoufly. A tyto šoufly tento úžasný recept odstraňuje! Musíte si to však dokázat sami, protože nedávám sliby. Tak a jelikož jsem právě objasnil, že můj recept je vhodný pro milovníky i nemilovníky kedluben, můžeme přejít k vlastnímu recepisu.

Co na věc pro 2 osoby (tím ukazuji, jak jsem sociální a nevařím jen pro jednoho):

  • 2 kedlubny (nazelenalá natvrdlá bakule s chapadly, které mají na koncích povadlé listy a v prodejních řetězcích nejsou obvykle děleny na váhy, ale na kusy. Nicméně se vždy jedná o kompaktní hmotu v nejedlé slupce. Tím myslím, že na kusy tedy rozděleny nejsou)
  • 5 bramborů (solidně velké, vítány jsou různé patvary, co mají třeba tělíčko a 2 hlavičky. Takové brambory mám totiž rád a na talíři to už pak stejně nepoznáte, takže můžete dát šanci ošklivým a nechtěným, čímž si své jídlo na konci daleko lépe vychutnáte)
  • máslo v kvádru klasickém (je nutné mít verzi klasicky kvádrovou, protože jinak vám nebudu schopen správně naradit dávkování)
  • 2 zakysané smetany (15% pro normální lid, 8% lehký pro lid normální s tendencemi k hubnutí a zdravojídlům)
  • sůl (krystalky, co chutnají slaně)
  • česnek (tak 2-X stroužků, podle vašich chutí a preference)
  • voda (normální z kohoutku stačí, nebudu popírat, že se jedná o levné jídlo. Pokud ale chcete, můžete užít i neochucenou balenost)
  • škrabka na brambor (je to ošemetné, já užívám nějakou divnou, co mě 3x požerala během obnažování 5 bramborů)
  • 2 hrnce (průměr 20-25cm, na výšku tak kolem 15cm)
  • míchátko (dřevěné je lepší, protože dělá hezčí zvuky)
  • lžička (normální příborová)
  • nůž (normální příborový)
  • kudla (solidně ostrá, není čas se zdržovat pižláním)
  • struhátko hrubé (takové to na okurkový salát)
  • mačkátko na česnek (pokud doma nemáte, můžete ho zkusit nadrtit třeba lžičkou, ale nezkoušel jsem to. Je to prostě momentální nápad od klávesnivce)
  • odměrka (věc, která vám umí sdělit, kolik vody jste do ní nalili)
  • šporák (nutné je umět udělat, aby nahoře hřály 2 ploténky. Pokud máte jednoploténko, u kterého umíte udělat hřání, musíte nejprve udělat brambory a až poté kedluben)

Jak na věc (návod podrobně, jelikož nebude následovat "všechno smíchejte"):
  1. Oškrabte brambory pomocí škrabky a nakrájejte je na kousky o maximální velikosti 6cm krycholových. Protože mi to tak přijde vizuálně hezčí, než když jsou ty kusy brambor velké.
  2. Vezměte jeden hrnec (pokud se nemůžete rozhodnout který, tak rozpočítadlo) a dejte do něj kousky brambor a následně na to nalejte vodu z kohoutku skoro až po okraj hrnce. Nedělejte to opačně (brambory do vody), protože nemusíte odhadnout, o kolik stoupne hladina vody v hrnci po přidání brambor a hrnec přeteče a vodní bordel hned na začátku. A to nikdo nechce.
  3. Přidejte troch soli. Radši míň, protože v servírovací misce si to můžete vždycky dochutit. No a udělejte jednu šporákovou ploténku hřací a prcněte na to hrnec. Počkejte, až se to bude vařit a pak to tam nechte ještě tak 15 minut. Pak to odudělejte hřací a nechte to na plotně.
  4. Než se udělají brambory, oloupejte kedlubny a nastrouhejte je na struhátku pro okurkový salát.
  5. Vemte hrnec, co zbyl a postavte ho na šporák. Vemte do ruky krádr másla a položte ho obsahově největší stranou na kuchyňskou linku a poté z něj pomocí příborového nože odkrojte asi 5mm silný plátek, přičemž řez kvádrem vedete rovnoběžně s druhými nejmenšími hranami kvádru. Překpokládám, že je to nově otevřený kvádr másla. Pokud ne, můj návod na kroj do másla nebude úplně fungovat.
  6. Máslo vložte do hrnce a udělejte šporákovou plotýnku pod ním hřací a počkejte, až se máslo rozpustí. Pak tam frcněte ty nastrouhance kedlubnové.
  7. Nechte to chvíli tak, až kedlubny pustí vodu. To, že se z toho kouří, je dobrým znamením.
  8. Opět to tak nechte a vyslečte česnekové fousánky z jejich obalů. Do odměrky načepujte 250ml kohoutkové vody a do ní vložte mačkátkem na česnek namačkaný česnek.
  9. Nalijte vodu s česnekovými mačkánky do kedluben, které již pustily vodu.
  10. Nechte to tak a míchejte dřevěným míchátkem, aby to nezačalo smrdět.
  11. Nějakou dobu vyčkejte. Až se vám bude zdát, že se hodně vody odpařilo a už to není moc vodnaté, dokydněte tam obě smetany, které z jejich sídla vydlábnete pomocí lžičky.
  12. Míchejte a chvíli to nechte odstát.
  13. Opatrně vemte hrnec s bramborový a odlejte z něj nad dřezem všechnu vodu.
  14. Pokud jste to dobře trefili, trvalo vám připravit kedlubny asi stejnou dobu, jakou se vařily brambory.
  15. Vypněte hřejivost šporáku zpod hrnce s kedlubnami.
  16. Servírujte!
Možná na to budete potřebovat tak 3 pokusy, než to bude maňifik. Veškeré problémy, které vzniknou, řešte operativně.

Pro zájemce o sňatek: Jesisem umí uvařit toto jídlo tak, že je chutné a nenechutné.